Syrop glukozowo-fruktozowy szkodliwy ersatz ….

A dziś co nieco o syropie glukozowo-fruktozowym z okazji mojej alergii
Staram się uważać na to co jem więc jak się po raz pierwszy z tym produktem spotkałam to odruchowo go zawsze wybierałam uważając za zdrowszy od cukru …..
Zresztą nazwa sama jest niesamowicie myląca i sugerujaca wręcz coś zdrowego.
Glukoza , fruktoza kojarzą się z owocami i ich dobrym wpływem na organizm.
*Tymczasem jest to ersatz tani i szkodliwy obecnie dodawany masowo do większości produktów mający mnóstwo skutków ubocznych*

Czym jest syrop glukozowo-fruktozowy ?

*Syrop glukozowo – fruktozowy (izoglukoza) to wytwarzany z mąki pszennej lub kukurydzianej (w USA – pochodzącej z kukurydzy i pszenicy GMO) słodzik* – substytut cukru, którego używa się masowo w Polsce m.in. do produkcji napojów, soków, w przemyśle cukierniczym (np. Cadbury Wedel), produkcji napojów (Coca-Cola, soki owocowe), w przetwórstwie owoców i warzyw. Słodkość jej jest porównywalna ze słodkością cukru (1 tonę cukru zastępuje się 1,1 tony izoglukozy).
i

Zastosowanie za wikipedią :

Do słodzenia lub dosładzania:
napojów bezalkoholowych, gazowanych i niegazowanych, np. cola, herbata mrożona, tonik, itp.,
napojów izotonicznych i energetyzujących,
soków owocowych,
napojów alkoholowych, np. likierów czy owoców w alkoholu,
mlecznych napojów fermentowanych,
mleka zagęszczonego,
lodów,
dżemów, galaretek, deserów, kompotów, wsadów owocowych do jogurtów,
sałatek i konserw rybnych.
Syrop stosuje się też jako zamiennik miodu w pieczywie cukierniczym, zwłaszcza w piernikach, a także jako środek ograniczający czerstwienie wyrobów piekarskich.

Wpływ na zdrowie -za wikipedią

Oddziaływanie syropu na zdrowie ludzkie jest przedmiotem licznych badań naukowych.
Dotąd ustalono, że spożywanie dużych ilości produktów zawierających syrop glukozowo-fruktozowy:
-*powoduje szybkie tycie i chroniczną otyłość* (fruktoza spożywana nawet w niewielkich ilościach, nastawia organizm na produkcję tkanki tłuszczowej, zwłaszcza gromadzącej się wokół narządów wewnętrznych).
Według prof. Grażyny Cichosz, żaden inny składnik diety nie sprzyja otyłości tak, jak fruktoza,
*zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2*, *potęguje apetyt*, *prowadzi do reaktywnej hipoglikemii* (gwałtownych zmian poziomu insuliny oraz glukozy we krwi),
-*podwyższa poziom lipoproteiny niskiej gęstości i trójglicerydów, powoduje spadek wrażliwości organizmu na leptynę*,
-*hamuje wytwarzanie ATP*,
-*przyczynia się do zwiększenia możliwości wystąpienia zespołu jelita drażliwego*,
-*może powodować zaćmę cukrzycową*.

Poważnym negatywnym zdrowotnie skutkom spożywania syropu glukozowo-fruktozowego zapobiegać miałaby masowa produkcja syropu zawierającego fruktozę o niskim indeksie glikemicznym.Na razie rozwiązanie to nie jest szeroko stosowane.

pl.wikipedia.org/wiki/Syrop_glukozowo-fruktozowy

Inny ciekawy artykuł :
natemat.pl/(…)odpowiedzialny-za-tycie-slodki-i-bard…

Niestety tak jak piszą w ostatnim artykule – ten szkodliwy środek jest prawie wszędzie nawet w sokach typu Kubuś i inne przeznaczony dla małych dzieci .Trudno znaleźć cokolwiek bez tego dodatku .

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s